برنامه ریزی، ساخت و نگهداری از تراریوم

1. برنامه ریزی برای ساخت تراریوم

  • بسته، باز یا دیش گاردن؟

اولین قدم در طراحی تراریوم تصمیم گیری در مورد باز یا بسته بودن آن است. تراریوم های بسته رطوبت بیشتری را حفظ می کنند و تراریوم های باز و دیش گاردن به آبیاری بیشتری نیاز دارند. البته به دلیل رطوبت بیشتر خطر ایجاد بیماری در تراریوم بسته بیشتر است.

  • محفظه یا ظرف

ظرف تراریوم باید از شیشه یا پلاستیک شفاف ساخته شود. شیشه های رنگی یا کدر، عبور نور را تا حد زیادی کاهش می دهد و مانع رشد گیاه می­شود. تقریباً می­توان از هر نوع ظرف شفافی استفاده کرد: یک تنگ ماهی، شیشه قدیمی، بطری، شیشه مربا. البته ظروف مخصوص استفاده برای تراریوم نیز در دسترس هستند.

  • گیاهان

پس از تعیین نوع تراریوم که می­تواند جنگلی، گرمسیری یا بیابانی باشد. گیاهان متناسب با آن را انتخاب کنید. البته با در نظر گرفتن دما و نور محل قرارگیری

تنوع گیاهان مناسب برای رشد در تراریوم زیاد هست. معمولاً گیاهانی که رشد کم و متراکم دارند گزینه مناسبی هستند. گیاهانی که شرایط نوری، دما و رطوبت متفاوت نیاز دارند، در کنار هم نگهداری نکنید. ساکولنت ها و کاکتوس ها برای تراریوم بسته مطلوب نیستند زیرا شرایط رطوبت باعث پوسیدگی این گیاهان خواهد شد.

  • نور

بیشتر گیاهان تراریوم به نور متوسط نیاز دارند و می­توانند با فاصله از پنجره قرار گیرند. اگر نور محیطی کم بود می­توان از نور مصنوعی نیز استفاده نمود. در حالت ایده آل، تراریوم باید در فاصله چند متر از پنجره قرار گیرد اما در معرض نور مستقیم خورشید قرار نگیرد.

  • دما

بسیاری از گیاهان تراریوم طبیعت گرمسیری دارند و برای دمای معمولی خانه مناسب هستند و در رنج دمای بین 18 تا 24 درجه سانتیگراد به راحتی می­توان از آن ها نگهداری نمود.

  • بستر

بستر مورد استفاده در تراریوم ها باید تمیز و عاری از آلودگی و دارای زهکشی خوب باشد. بهتر است بستر را خودتان تهیه کنید مخلوط پیت ماس، کوکوپیت و پرلیت یک انتخاب عالی است، البته جهت استریل کردن می­توانید آن را در فر حرارت دهید. خاک­های آماده تراریوم که در بازار فروخته می شوند، با شرط استریل بودن در مرحله بعد قرار دارند. افزودن کود به بستر توصیه نمی­شود، زیرا گیاهان تراریوم نباید سریع رشد کنند.

  • ابزارمورد نیاز

برای کاشت تراریوم فقط به چند ابزار اصلی نیاز است.

  • چوب یا میله بلند

برای حفر چاله، جابجایی وسایل و حمایت از گیاهان در حین کاشت استفاده خواهد شد. طول مناسب بستگی به ارتفاع ظرف دارد.

  • قیچی

برای هرس گیاهان قبل از کاشت استفاده خواهد شد.

  • بیلچه

برای ریختن مواد زهکشی و خاک استفاده خواهد شد. اگر در دسترس نبود از یک قاشق هم می­توان استفاده کرد. اگر دهانه ظرف تنگ باشد احتمالا به یک قیف هم نیاز خواهید داشت.

  • اسپری آب

برای غبارپاشی و آبیاری تراریوم استفاده خواهد شد. برای آبیاری از یک قطره چکان یا سرنگ هم می­توانید استفاده نمایید.

  • پنس

برای کاشتن گیاهان در ظروف با دهانه های کوچک استفاده خواهد شد.

 

2.  ساخت تراریوم

  • طراحی

برای چیدمان گیاهان، تنوع در اندازه، رنگ و بافت گیاهان خیلی اهمیت دارد. از آنجا که تراریوم­ها معمولاً از یک طرف دید دارند، بستر بهتر است برای مشاهده از آن طرف شیب داشته باشد و گیاهان طوری چیده شوند که گیاهان بلندتر در عقب قرار گیرند. از سنگ، ماسه، چوب و سایر مواد طبیعی برای ایجاد صخره، دره یا نهرهای خشک استفاده کنید. موج دار شدن تپه ها و دره ها منظره را جالب تر از یک سطح صاف خواهد کرد. ترسیم طرح تراریوم قبل از مونتاژ آن می تواند مفید باشد.

  • آماده سازی ظرف

قبل از کاشت، ظرف را با آب گرم و شوینده شستشو دهید و کاملاً آبکشی کنید. قبل از کاشت از خشک بودن داخل ظرف مطمئن شوید. اگر از شیشه پاک کن برای نظافت استفاده می­کنید، بهتر است بعد از چند روز از آن استفاده نمایید.

  • اضافه کردن زهکش و بستر

به طور کلی، بهتر است حدود یک چهارم حجم تراریوم توسط بستر و زهکش پر شود. آن­ها را می توان به راحتی با بیلچه با کمک قیف یا ابزار مناسب دیگر اضافه کرد.

  • زه کش

برای زهکش می­توان از پوکه معدنی، شن یا سنگریزه استفاده کرد، استفاده از یک لایه ذغال برای از بین بردن مواد شیمیایی و گرفتن بوی نم در روی زهکش هم توصیه می­شود، برخی از خزه اسفگنوم بر روی لایه شن و ذغال برای جلوگیری از ورود بستر به لایه زهکش نیز استفاده می­کنند.

  • بستر

سپس بستر را اضافه کنید. بهتر است کمی مرطوب باشد تا گرد و غبار نشود اما آنقدر هم مرطوب نباشد که گل شود و به دیواره ها بچسبد. برای اکثر ظروف، حداقل عمق 2.5 سانتی متر معمولا لازم است.

  • افزودن گیاهان

فقط گیاهان سالم و عاری از بیماری را انتخاب کنید، زیرا تراریوم های بسته محیطی ایده آل برای شیوع بیماری های گیاهان است. قبل از افزودن گیاهان، می­توانید آنها را در فضایی باز به اندازه ظرف قرار دهید تا از اندازه نسبی آنها نسبت به ظرف و یکدیگر مطلع شوید.

گیاهان را از داخل گلدان های خود جدا کنید و خاک اضافی را تکان دهید تا ریشه ها نمایان شوند. برگهایی را که زرد یا آسیب دیده اند یا علائم بیماری یا حشرات را نشان می دهند، حتما جدا کنید. سپس گیاه را در محل مورد نظر در ظرف تراریوم قرار دهید. در تراریوم­های بسته، سعی کنید برگ ها با دیواره ظرف تماس نداشته باشند.

در تراریوم های عمیق با استفاده از یک پنس بلند اقدام به کاشت گیاه نمایید. ظروف عمیق با دهانه های کوچک به صبر و تمرین قابل توجهی در کاشت نیاز دارند. قبل از کاشتن گیاهان، در بستر با یک شئ نوک تیز چاله ای به اندازه ریشه گیاه حفر کنید. پس از قرار دادن گیاه در چاله، آن را با بستر پر کرده و اطراف آنرا محکم کنید، یک چوب بلند با چوب پنبه ای که در انتهای آن نصب شده است، ابزار خوبی برای محکم کردن بستر است. پس از کاشت گیاهان، ماسه، خزه یا سایر تزئینات را اضافه کنید تا به طرح نهایی برسید.

پس از کاشت، گیاهان را اسپری کنید تا خاکی که به برگها یا کناره های ظرف چسبیده است پاک شود. اگر محیط کاشت از قبل مرطوب بود، زیاد آبیاری نکنید. بهتر است ابتدا تراریوم را نپوشانید و فرآیند مهپاشی را پس از یک روز تکرار کنید. اجازه دهید تا شاخ و برگها کاملاً خشک شوند، سپس درب آنرا ببندید.

در چند هفته اول پس از کاشت تراریوم اغلب بیماریها ظاهر می شوند. هر برگی که می میرد یا گیاهانی که شروع به پژمردگی یا پوسیدگی می کنند باید فوراً قبل از سرایت مشکل به سایر گیاهان برداشته شوند. پوسیدگی ریشه اغلب به علت رطوبت بیش از حد است، اگر در تراریوم بسته پوسیدگی ایجاد شد درب را بردارید تا خاک خشک شود. اگر قارچ و کپک مشاهده کردید نسبت به حذف آن بخش آلوده و استفاده از قارچ کش اقدام نمایید.

در اغلب تراریوم ها پس از چند هفته تعادل ایجاد می شود و خطر بیماری کاهش می یابد. با این حال، مراقب برگ های افتاده و خشک باشید.

 

3.  مراقبت از تراریوم

  • آبیاری

تراریوم های بسته به طور معمول بین 4 تا 6 ماه به آبیاری نیاز ندارند. عدم تشکیل مه بر روی شیشه، خشکی خاک و یا وجود گیاهان پژمرده نشان دهنده نیاز به آب است. تراریوم های باز گاهی نیاز به آبیاری دارند اما نه به اندازه سایر گیاهان آپارتمانی. دیش گاردن ها، نیاز به آبیاری مکرر دارد، مگر اینکه از نوع بیابانی باشند. از آنجا که تراریوم ها فاقد زهکشی خارجی هستند، آبیاری زیاد منجر به جمع شدن آب در زهکش و یا بستر می شود که باعث پوسیدگی ریشه می شود. هنگام آبیاری تراریوم بسته، تا زمانی که شاخ و برگ ها خشک نشده است، درب آنرا باز بگذارید.

نکته: هرگز بیش از حد آب ندهید، حذف آب اضافی تقریبا غیرممکن است.

 

  • نور

هر دو نوع تراریوم باز یا بسته نباید در معرض نور مستقیم خورشید قرار بگیرند. با این حال، یک دیش گاردن بسته به نوع گیاهان ممکن است نیاز داشته باشد تا در معرض نور مستقیم خورشید قرار گیرد. همانطور که قبلاً ذکر شد، اکثر گیاهان مناسب تراریوم نیازی به نور زیاد ندارند اما این به معنای عدم نیاز به نور نیست. اگر تراریوم در مکانی کم نور قرار دارد، از نور مصنوعی استفاده کنید. نورهای مخصوص رشد، لامپ فلورسنت یا حتی ال ای دی که روی تراریوم قرار گرفته اند می­توانند مفید باشند. نور مصنوعی باید 10 تا 18 ساعت در روز روشن شود.

 

گیاهانی که از پنجره نور دریافت می کنند به تدریج به سمت نور گرایش پیدا خواهند کرد. برای حفظ جذابیت تراریوم، گهگاه آن را بچرخانید تا گیاهان به طور طبیعی رشد کنند.

 

  • هرس کردن

بسیاری از گیاهان موجود در تراریوم به تدریج از فضای محدود خود بیشتر می شوند. کمی پیرایش سریع آنها را به محدوده می رساند و اغلب باعث رشد ساقه های جانبی می شود که گیاهان را پر می کند. کشیدن نکات قبل از بلند شدن گیاهان باعث رشد بهتر از برش های شدید می شود. مطمئن شوید که تمام گیاهان بریده شده را از تراریوم حذف کرده اید.

 

  • کوددهی

از آنجا که گیاهان تراریوم نباید سریع رشد کنند، تراریوم ها به ندرت به کود نیاز دارند. حداقل تا یک سال پس از کاشت کوددهی نکنید. اگر بعد از سال اول گیاهان مایل به زرد به نظر می رسند، ممکن است کوددهی سبک لازم باشد. برای کوددهی از کودهای محلول در آب در حدود یک چهارم میزان توصیه شده برای گیاهان آپارتمانی معمولی استفاده کنید.